czas wolny

sport, rozrywka, relaks, wakacje, hobby, pasje

dom i wnętrze

dom, mieszkanie, garaż, wystrój, rośliny, ogród

inne

wszystko to co istotne, a co nie pasuje do innych kategorii

sprzęt

agd, rtv, komputery, foto, elektronika, narzędzia

życie i zdrowie

jedzenie, kosmetyki, lekarstwa, odzież, biżuteria

Start » życie i zdrowie

Jajka

Dodane przez | 1 314 wyświetleń

Jajka stanowią istotny element jadłospisu przeciętnego człowieka. Co należy brać pod uwagę przy ich zakupie?


Klasa jajek
Jajka podzielone są na klasy oznaczające ich wielkość:
klasa A ? jaja świeże; charakteryzujące się czystą, nieuszkodzoną skorupką; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przezroczyste i klarowne;
klasa dodatkowa A-Ekstra, dla jajek klasy A nie starszych niż 7 dni od pakowania; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 4 mm
klasa B ? jaja utrwalone lub drugiej klasy; wysokość komory powietrznej jaja klasy B nie może przekraczać 9 mm;
klasa C ? jaja nie sortowane, dla przemysłu.

Kod systemu hodowli
Bardzo ważny dla jakości jajek,  ich walorów zdrowotnych i smakowych, jest system hodowli kur, oznaczany kodem „systemu hodowli” lub inaczej „systemu utrzymania kur”:
0 ? jaja z produkcji ekologicznej
1 ? jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 ? jaja z chowu ściółkowego
3 ? jaja z chowu klatkowego.

Klasyfikacja wg wagi
XL ? bardzo duże: 73 g i więcej
L ? duże: od 63 g do 73 g
M ? średnie: od 53 g do 63 g
S ? małe: poniżej 53 g

Tags:

Skomentuj!

Dodaj poniżej swój komentarz lub pozostaw trackback ze swojej własnej strony www. Możesz również Comments Feed przy pomocy RSS.

Wykaż kulturę: dbaj o przejrzystość wypowiedzi, pisz na temat, nie spamuj.

Możesz użyć poniższych tagów HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Blog umożliwia wyświetlanie avatarów z serwisu Gravatar.com. Aby być rozponawalnym, zarejestruj się na Gravatar.