czas wolny

sport, rozrywka, relaks, wakacje, hobby, pasje

dom i wnętrze

dom, mieszkanie, garaż, wystrój, rośliny, ogród

inne

wszystko to co istotne, a co nie pasuje do innych kategorii

sprzęt

agd, rtv, komputery, foto, elektronika, narzędzia

życie i zdrowie

jedzenie, kosmetyki, lekarstwa, odzież, biżuteria

Start » życie i zdrowie

Oliwa z oliwek

Dodane przez | 2 133 wyświetleń

Oliwki i pochodząca z nich oliwa z oliwek nieprzypadkowo są symbolami zdrowia, witalności oraz długowieczności. Warto tu wspomnieć, że niektóre drzewa oliwne mogą żyć nawet 2000 lat. Oliwki to bogate źródło fosforu, potasu, żelaza i witamin grupy B, C, E oraz prowitaminy A. Oliwa z oliwek to także jeden z podstawowych elementów kuchni śródziemnomorskiej. Skutecznie może ona zastąpić wszelkie „ciężkie”, niezbyt zdrowe tłuszcze stosowane nie tylko w polskiej kuchni.

Najlepsze oliwki i oliwa pochodzą z Hiszpanii, Włoch, Grecji, Turcji, Maroka i Stanów Zjednoczonych (Kalifornia). Słynny olej (oliwa) z oliwek czyli „aceite de oliva” występuje w kilku wersjach. Różnią się one sposobem powstania, konsystencją, smakiem, jakością oraz – co oczywiste – ceną. Oto krótki przegląd.

  • Oliwa z oliwek (extra virgin / extra vergine)
    Najwyższej jakości oliwa. Uzyskuje się ją z najlepszych, nieuszkodzonych owoców oliwek, które następnie miażdży się żarnami z granitu, a następnie układa się warstwami na specjalnych płytach. Pod wpływem naturalnego ciężaru z owoców zaczyna wyciekać sok – to właśnie ta najcenniejsza oliwa, uzyskiwana na zimno, bez tłoczenia i najbogatsza w składniki. Ten rodzaj oliwy z racji najwyższej jakości, delikatności oraz najlepszych walorów smakowych przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia (na surowo), choć może być też użyty do pieczenia czy smażenia. To oczywiście najdroższa i najbardziej wykwintna odmiana.
  • Oliwa z oliwek (pure olive oil)
    Oliwa wysokiej jakości. Wytwarzana jest z dobrej jakości owoców, a dla podniesienia wydajności w pozyskiwaniu oliwy wykorzystywany jest tu proces tłoczenia w wysokich temperaturach. Proces tłoczenia jest jednokrotny więc jest to tzw. oliwa z pierwszego tłoczenia. Można ją spożywać bezpośrednio, zalecena jest do smażenia i pieczenia.
  • Oliwa z wytłoczyn oliwek (sansa oil / pomace oil)
    Oliwa niskiej jakości. W procesie jej pozyskiwania wykorzystuje się owoce oliwek, ale przede wszystkim w formie tzw. wytłoczyn z oliwek. W ceu poniesienia jakości uzyskanej oliwy dodaje się do niej pewne ilości najszlachetniejszej odmiany oliwy z oliwek czyli oliwy extra virgin. Oliwa z wytłoczyn stosowana jest do smażenia i pieczenia.

Przykładowi producenci
Acorsa, Ballester, Basso, Costa d’Oro, Goccia Doro, La Pedriza, Melissa, Monini, Olitalia, Salvadori.

Tags: ,

Skomentuj!

Dodaj poniżej swój komentarz lub pozostaw trackback ze swojej własnej strony www. Możesz również Comments Feed przy pomocy RSS.

Wykaż kulturę: dbaj o przejrzystość wypowiedzi, pisz na temat, nie spamuj.

Możesz użyć poniższych tagów HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Blog umożliwia wyświetlanie avatarów z serwisu Gravatar.com. Aby być rozponawalnym, zarejestruj się na Gravatar.